Jdi na obsah Jdi na menu

Co to je TRPG?

Hra na hrdiny, rolová hra, anglicky role-playing game zkracované na RPG je druh hry, ve které hráči zaujímají role fiktivních postav, za které podle daných pravidel v samotné hře jednají. Hra může mít podobu stolní hry, počítačové hry nebo kostýmové hry nazývané larp.

Křišťálová stěna:
Pod pojmem křišťálová stěna se rozumí rozdíl mezi hráčem a postavou, odděluje od sebe herní a reálný svět. Herní postava se tedy svými charakteristickými znaky liší od svého hráče. Nezná ho, nekomunikuje s ním, nemá jeho zkušenost, poznatky ani vzpomínky. Vzhledem k tomu nejde hráče posuzovat podle jeho postavy. Problémy, které vaši postavu postihnou ve hře, řešte herně.
Např. Pokud bude mou postavu herně šikanovat student X, nejedná se o reálnou kyberšikanu.

Metagaming
Pojem metagaming úzce souvisí s už zmíněnou křišťálovou stěnou. Zakazuje využívání jakýchkoliv neherních informací ve hře. Jinak řečeno, postava nemůže vědět to, co sama nezažila, a to ani na základě zkušeností, poznatků a vzpomínek hráče.

Mary Sue/Gary Stu
Tak jako my v reálném světě, ani naše postavy nejsou dokonalé, bezchybné. Právě mnoho z našich chyb nás odlišuje od ostatních a jsme díky nim jedineční. Ve vlastním zájmu by se hráč neměl pokoušet být dokonalý, ale vyzdvihnout své chyby a využít je ve svůj prospěch a oživit tak hru.

Vypravěč
Vypravěč je něco jako osud. Co vypravěč napíše to platí. Určuje, jak dané místo vypadá, co se tam děje, co se, které postavě stane. Neměl by zneužívat své pravomoce pro svůj vlastní prospěch. (Ale v mém TRPG i hráč může určit, jak dané místo vypadá, může hrát za své mazlíčky, za divoká zvířata, co se děje, ale nesmí to ovlivnit postavu hráče, to musí on sám, pokud si to váš spoluhráč nepřeje.

Pokud postava někam přijde nebo někam odejde, tak by se to mělo napsat.

A jako hráč se chovejte slušně, neodsuzujte ostatní, nehádejte se moc. Děkuji.christmas-2995010__480.jpg